Виберіть свою мову

Влада Шрі-Ланки заявила про загибель в Україні своїх громадян, які служили найманцями в армії РФ і вимагають повернути решту ланкійців назад.

Иностранные наемники армии РФ в плену, пресс-конференция ВСУ
Прес-конференція у Києві. Полонені іноземні найманці армії РФ

Представник координаційного штабу ЗСУ щодо поводження з військовополоненими Петро Яценко заявив, що наразі в українському полоні перебувають громадяни Непалу, Куби, Сьєрра-Леоне та Сомалі. Наявність іноземців в армії РФ пов'язана з дефіцитом мобілізаційного ресурсу.

16 травня 2024 року російські ЗМІ написали про заяву влади Шрі-Ланки про своїх громадян, які загинули в Україні, воюючи на боці армії РФ.

ЗМІ повідомили про загибель найманців армії РФ із Шрі-Ланки в Україні
В Україні загинули громадяни Шрі-Ланки, які воювали у складі ЗС РФ проти України

Влада острівної держави розпочала розслідування за фактом вербування своїх громадян для участі у бойових діях на території України. Як повідомив заступник міністра оборони Шрі-Ланки Праміта Теннакун, наразі виявлено 288 колишніх військовослужбовців, які взяли участь у конфлікті.

"У нас є підтверджена інформація про 16 загиблих", - заявив він журналістам у Коломбо, не уточнивши, на чиєму боці билися загиблі ланкійці.

Проте депутат від правлячої партії Гаміні Валебода повідомив парламенту, що більшість завербованих ланкійців було відправлено на фронт у лавах російської армії. За словами Валебоди, вербувальники заманювали громадян обіцянками високих зарплат та гарантували їм небойові ролі. Аналогічні схеми використовувалися для залучення найманців з Індії та Непалу, влада яких також повідомляла про загибель своїх громадян у ході українського конфлікту.

Завербованих заманювали грошима та громадянством

У Міноборони Шрі-Ланки пояснили, що через соцмережі WhatsApp колишніх військовослужбовців країни вербують до російської армії з обіцянками високої зарплати та громадянства.

Також міністр закордонних справ Шрі-Ланки Тарака Баласурія заявив, що країна розпочала розслідування повідомлень про те, що їх громадян вивозили для участі у війні.

Головне завдання полягає у визначенні точної кількості людей у ​​Росії. За неофіційними даними, близько 600-800 мешканців Шрі-Ланки знаходяться на території РФ.

Крім того, влада Шрі-Ланки отримала 288 скарг від членів сімей громадян, які нелегально поїхали воювати в Україну. Також заарештовано семеро людей, зокрема генерал-майора у відставці, причетних до торгівлі людьми.

У МЗС країни розповіли, що незабаром до РФ буде відправлено делегацію, у складі якої буде міністр оборони Шрі-Ланки Камал Гунаратне і колишній посол у Росії.

Раніше командування ЗСУ вже заявляло про те, що ЗС РФ кинули в наступ на Харківську область непідготовлених іноземних найманців з Африканського корпусу, серед яких були і громадяни Шрі-Ланки. За твердженнями українських партизанів з руху "АТЕШ", найманців із бідних країн третього світу ЗС РФ використовують як гарматне м'ясо, вони зазнають великих втрат.

Представник оперативно-стратегічного угрупування ЗСУ "Хортиця" Назар Волошин заявив, що російська армія кинула на Часів Яр іноземних найманців з Непалу та Шрі-Ланки, кількох із них взяли в український полон.

Пірат Сомалі на службі в ЗС РФ потрапив у полон ЗСУ
Сомалійський найманець армії РФ потрапив у полон ЗСУ

"Руська" армія: на одного білого- два чорних

негри найманці армії РФ