Виберіть свою мову

З 2014 року російські соцмережі та ЗМІ поширюють заяву, нібито зроблену Генсеком ООН Пан Гі Мун, про те, що Україна не ратифікувала договір про демаркацію кордону і, відповідно, продовжує залишатися частиною РФ.

В Інтернеті та, зокрема, у соцмережах з 2014 року поширюється повідомлення:

Генеральний секретар Організації об'єднаних націй (ООН) Пан Гі Мун зробив заяву, з якої випливає, що України як незалежної держави не існує.

Фейкова новина про заяву Генсека ООН Пан Гі Мун щодо українського кордону

 

Ось повний текст фейку:

07.04.2014 Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зробив заяву. На засіданні Ради Безпеки ООН було порушено питання конфлікту між двома державами. З нього було зроблено такий висновок: Україна не зареєструвала своїх кордонів з 25.12.1991. Оформлення кордонів України як суверенної держави в ООН не відбувалося. Тому можна припустити, що Росія не робить жодних порушень щодо України. За договором СНД, територія України є адміністративною одиницею СРСР. Тому ніхто не може бути звинувачений у сепаратизмі та насильницькій зміні кордонів України. За міжнародним правом у країни просто немає офіційно визнаних кордонів

Офіційна служба новин ООН детально описує дії та публічні виступи генсека Пан Гі Муна 7 квітня 2014 року. Цього дня він заявив про своє занепокоєння «збільшеною нестабільністю на сході України минулими вихідними». Жодних висловлювань, які стосуються суверенітету України і, тим більше, що передбачають «неповноцінність» цього суверенітету, там немає.

Угода про створення Співдружності незалежних держав (СНД) від 8 грудня 1991 року, щодо кордонів у статті 5 сказано: «Високі Договірні Сторони визнають та поважають територіальну цілісність одна одної та недоторканність існуючих кордонів у рамках Співдружності». Це означає, що РФ визнала незалежну Україну у межах Української РСР.

5 грудня 1994 року РФ, разом з Великобританією, США та Україною підписали «Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї» (Будапештський меморандум), 1 стаття якого говорить: «Російська Федерація, Сполучене Королівство Велика Ірландії та Сполучені Штати Америки підтверджують Україні своє зобов'язання відповідно до принципів Заключного Акту НБСЄ (з 1995 р.- ОБСЄ) поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України». Непорушність українських кордонів гарантувала навіть Конституція РФ. Ці кордони РФ ще раз визнала непорушними, уклавши двосторонній договір з Україною про дружбу, співпрацю та партнерство (ратифікований РФ 2 березня 1999 року, «Великий договір»). У 2 статті цього договору йдеться: «Високі Договірні Сторони відповідно до положень Статуту ООН та зобов'язань щодо Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі поважають територіальну цілісність один одного та підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів».

Договір між Російською Федерацією та Україною про російсько-український державний кордон (Київ, 28 січня 2003 р.) було підписано особисто Путіним, і жодних референдумів та мостів там не було прописано.

Интервью Путина 2008 год. Территориальных претензий у РФ к Украине нет
В інтерв'ю (2008 рік) В.В.Путін заявив, що РФ визнає кордони України та територіальних претензій не має

Стас Садальский в окупованій Горлівці. Фейк про кордони України
Актор Станіслав Садальський в окупованій Горлівці, розповсюдив фейк про кордони України і ООН
Договір про державний кордон між РФ і Україною з сайту президента РФ kremlin.ru/supplement/1653 від 28.01.2003 р.