Виберіть свою мову

вибух на аеродромі Саки 9 серпня 2022 року

Генштаб ЗСУ повідомив про знищення 5-7 серпня рекордної кількості російських засобів ППО – 14 одиниць ЗРК та РЛЗ ЗС РФ.

9 серпня вибух на військовому аеродромі "Саки" (Крим) МО РФ

Успіх цієї операції з демілітаризації та денацифікації ЗС РФ обумовлений застосуванням озброєння країн NATO, наданим для оборони України, а саме - ЗСУ застосували проти російських радарів ППО новітні американські протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM, призначення яких - знищення засобів ППО противника.

Ракета HARM налаштовується на випромінювання радара, підлаштовується під будь-яку частоту і може або заздалегідь програмуватися для ураження конкретного типу радарів, або запускатися в район роботи ППО противника, щоб самостійно вести пошук і ураження радарів. Сама ракета ніякого активного випромінювання не дає, її не можна помітити засобами радіоелектронної розвідки, тільки радар може засікти. Але перехопити ракету складно, оскільки вона має малі розміри та швидкість 2,2 тисячі кілометрів на годину, тобто атака та пошук мети відбуваються дуже швидко. Якщо противник вимикає радар, це не врятує – HARM запам'ятовує координати випромінювання радара і все одно летить до обраної мети. Боєголовка ракети - 66 кг, включає до 12 тисяч вражаючих елементів, тому гарантовано знищує радар і завдає шкоди розрахункам і всім об'єктам навколо.

Стратегія комплексного застосування протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM і вже добре відомих HIMARS, коли першим ударом AGM-88 HARM знищується протиракетний захист, а слідом за ними завдаються удари HIMARS, передбачає серйозну шкоду російським окупаційним військам.


Поки до публікації готувалася ця стаття, прийшла ще одна чудова новина: у тимчасово окупованому РФ Криму, у Новофедорівці, що поблизу м. Саки, на військовому аеродромі "Саки" ЗС РФ прогриміли вибухи.

фото вибух на військовому аеродромі "Саки", Крим, 9 серпня 2022

Жодна із сторін військового конфлікту на даний момент офіційних заяв не робила, крім "попередньої оцінки" МО РФ, яке заявило про "випадкову детонацію боєприпасів" на аеродромі. Наразі відомо про 5 постраждалих, один із яких загинув.

Не відомо, як далі розвиватимуться події, але якщо мав місце ракетний удар ЗСУ, то розголос цього факту невигідний обом сторонам військового конфлікту:

  • для ЗСУ немає необхідності "хвалитися" своїми успіхами-війна ще не закінчена і є реальна загроза "жорсткої відповіді" ЗС РФ;
  • для Російського командування визнавати факт ракетного удару ЗСУ по аеродрому далеко від лінії фронту- означає визнати безпорадність своїх ППО перед ЗСУ та зброєю країн NATO (хоча весь час уряд РФ запевняв своїх громадян у "повній захищеності" Криму). Росіяни чекатимуть і вимагатимуть "жорстких заходів у відповідь", які обіцяв уряд РФ у разі "замаху на їх територію" ЗСУ, а протиставити кремль особливо нічого не може: всі можливі засоби неядерної дії вже ЗС РФ застосовували проти України і очікуваного результату не приносили, відповідно залишаються лише "удари по центрах прийняття рішень" або точкові ядерні удари...

Застосування ядерної зброї - це крайня міра, не відомо чи готовий кремль вдатися до такого кроку, який однозначно матиме жорстку відповідь країн Заходу, а удар по "центрам прийняття рішень" в Україні - теж спірний, тому що. їх ще потрібно виявити. Щодо таких об'єктів, як Адміністрація Президента України та Верховна Рада України - не факт, що ракети туди зможуть долетіти, а якщо і долетять - що там будуть особи, відповідальні за "прийняття рішень", відповідно - дорогі ракети будуть витрачені "марно".

Тому ми продовжуємо стежити за розвитком подій та сподіваємося, що ЗСУ продемонструють окупантам "хто господар у домі", а курортний сезон для росіян закінчений надовго, якщо не назавжди...


PS: Соцмережі вже встигли відреагувати на вибухи аеродрому "Саки" новими мемами:

У ЗМІ РФ не прийнято визнавати пожежі та вибухи на своїй території пов'язаними зі збройною агресією проти України, тому слово "вибух", щоб уникнути громадських заворушень та резонансу, прийнято замінювати "нейтрально-політкоректним" терміном "хлопок", який не дає однозначної відповіді на причини події.

У російській мові слово "хлопок" (одинаковий гучний звук) має також значення "бавовна"-рослина з якої виробляється бавовняна тканина та вата - на цій грі слів побудовані сатиричні висловлювання українців, коли російське "хлопок" (гучний звук) умисно неправильно перекладають на українську "бавовна".

Советский плакат используется для мема о взрыве (хлопке) на аэродроме в Саках, Крым, 9 августа 2022 года
Аеродром Саки" на вибухи соцмережі відреагували меммом на тему "бавовна"

У Міністерстві оборони України також відреагували на вибухи на військовому аеродромі росіян. Там порадили дотримуватися правил пожежної безпеки та не палити у недозволеному місці.

Вибухи у Новофедорівці спровокували істерику у російських Telegram-каналах. Коментатори обурювалися тим, що "друга армія світу" не справляється із ЗСУ. А російські туристи та місцеві жителі у паніці залишали селище.

Оновлення: у щоденних зведеннях про втрати армії РФ на 10.08.2022, Генштаб України вказав +9 літаків - мабуть наслідки "бавовни" у Новофедорівці.

Зведення про втрати армії РФ на 10.08.2022. Знищено +9 літаків
"Втрат немає, все іде за планом" (Конашенков)
Наслідки вибухів на аеродромі "Саки". Багато згорівших автомобілів
Наслідки "бавовни" на аеродромі- стоянка поблизу аеродрому