Виберіть свою мову

Президент України В.О. Зеленський підписав указ про історично населені українцями території Росії

У День Соборності України, 22 січня 2024 року, президент Володимир Зеленський підписав указ "Про історично населені українцями території Російської Федерації". Згідно з документом, Кубань, Стародубщина, а також Північна та Східна Слобожанщина у межах сучасних Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей та Краснодарського краю визнаються землями, історично населеними українцями.

Усі ці території (крім Кубані-Кубанської Народної Республіки) за мирним договором 1918 року входили до складу України (УНР), а також Крим.

Військова рада Кубанської Народної Республіки теж виявила бажання возз'єднатися з "великою Україною", але не встигла це реалізувати, тому що ця партія не була надійною. більшовики РРФСР розв'язали війну проти УНР

На розгляд мають внести план дій щодо збереження національної ідентичності українців в РФ. У тому числі на історично населених ними землях - на Кубані, Стародубщині, Північній та Східній Слобожанщині в межах сучасних Краснодарського краю, Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей Російської Федерації.

Указ про території РФ, що історично заселені українцями
Карта УНР 1918 рік
Німецький екземпляр карти УНР, що зберігся, за договором від 1918 року
карта УНР 1918 року з територіями історично заселеними українцями

Історичне фото: українці на тлі карти УНР, 1919 рік. Крім інших, на цій карті до складу України входять Крим, Донбас, Курськ, Ростов, Білгород, Брянськ, Вороніж.

Карта України Паризька мирна конференція 1919 рік
Карта УНР представлена делегацією на Паризькій мирній конференції 1919 року
Поштова листівка 1918 року: Білгород-Україна
Поштова листівка 1918 року: Білгород позначений частиною України
Ростовська область, випускники школи в українських костюмах, 1955 рік
1 травня 1955 року. 10-В клас Зимівниківської середньої школи
Ростовській області. Учні в українських народних костюмах