Виберіть свою мову

З 2014 року кремлівський уряд заперечував існування ПВК Вагнер, а 2023 року, після їхнього збройного заколоту, Путін заявив, що незаконне воєнізоване формування повністю фінансувалося кремлем.

Перші згадки про ПВК "Вагнер" з'явилися у 2014 році та пов'язувалися з російськими найманцями, які беруть участь у гібридній війні РФ проти України в Криму та Донбасі. Засновником та керівником її прийнято було вважати  Дмитрія Уткіна, який служив до 2013 року у формуваннях СпН ГУ ГШ РФ і мав на той час звання підполковника. Під позивним "Вагнером" Уткін командував російськими терористами-найманцями в Україні- цей позивний і послужив назвою для ПВК. Примітним в особистості Уткіна є його нацистські переконання, які він не лише не приховує, а й відкрито підтримує на тілі у нього нацистські наколки.
Дмитро Уткін в званні капітана воював в Дагестані
Згадка в пресі Д.Уткіна, який у званні капітана воював в Дагестані

Засновник ПВК Вагнер нацист Дмитро Уткін
Засновник ПВК Вагнер має нацистські наколки на тілі

Власником ПВК "Вагнер" вважався "кухар" Путіна Євген Пригожин.

У відповідь на публікації у ЗМІ, і Пригожин, і уряд РФ заперечували причетність та взагалі існування ПВК, що суперечить законам РФ і фактично є незаконним збройним формуванням. Більше того, Є. Пригожин подавав до суду на авторів публікацій про його причетність до ПВК Вагнера.

У серпні 2022 року Пресненський суд Москви визнав недостовірними слова колишнього головного редактора радіостанції «Ехо Москви» Олексія Венедиктова про те, що Пригожин є власником ПВК.

Влітку 2022 року в ЗМІ з'явилася перша інформація від ГУР Міноборони України, що через значні втрати на війні в Україні, РФ активізувала набір у приватні військові компанії. Через брак бажаючих, людей набирають у місцях позбавлення волі. Зокрема, розташовані в Республіці Адигея. Після підписання та виконання контрактів із ПВК, «зекам» обіцяють повну амністію.

збирання рекрутів відбувається на військовому полігоні поблизу хутора Молькине Краснодарського краю. Він відомий як база підготовки бойовиків ПВК "Вагнер".

Уряд РФ вкотре назвав цю інформацію фейком і брехливою пропагандою, стверджуючи, що "жодних ЧВК не існує".

Але вже до осені 2022 р. ПВК перейшли на "легальне становище", стали "національними героями", реальною військовою силою і отримали статус військовослужбовців, були зрівняні у всіх правах з військовослужбовцями МО РФ.

У вересні 2022 року Пригожин вперше зізнався, що створив ПВК Вагнер. Підтвердив він і те, що його найманці брали участь у багатьох військових кампаніях, зокрема в Україні.

При цьому російське суспільство мало бентежив той факт, що завербовані з місць ув'язнення вагнерівці- заядлі злочинці, рецидивісти, які відбували покарання за тяжкі злочини: вбивства, грабежі, рекет, розбій, зґвалтування, педофілію, торгівлю наркотиками.., відомий навіть як мінімум один маніяк- вбивця (канібалізм).

На хвилі війни (т.зв. "СВО") росіяни вважали вагнерівців своїми "героями", які "кров'ю спокутували свою провину" перед суспільством і чомусь були абсолютно впевнені, що ті з колишніх карних злочинців, хто відслужить у Вагнер і повернуться" реабілітованими" до цивільного життя, повністю "зміняться", забудуть про своє минуле і стануть гідними членами суспільства... Ці ж росіяни чути не хотіли про те, що випускати на волю затятих злочинців-рецидивістів, тим більше давати їм до рук зброю, вчити їх тактиці, набувати бойового досвіду - вкрай небезпечно, що ті хто виживе і повернеться - продовжуватимуть займатися тим, чим займалися до ув'язнення, але стануть ще небезпечнішими.

І ось лише через 1 рік, 23 червня 2023 року "аукнулось"... 25 тисяч (за словами Пригожина) головорізів, які мають бойовий досвід і зброю про яку бандити 90х навіть мріяти не могли, розвернули свою зброю з українського фронту в протилежному напрямку і рушили до Росії...

Формальною причиною заколоту Пригожин називав обстріл позицій ПВК Вагнер силами МО РФ за особистим наказом міністра Шойгу через конфлікт, що давно назрівав... Сам же Пригожин заявляючи про початок повстання, просив не вважати це "збройним заколотом", нібито це "марш за відновлення справедливості" "- хотів "поговорити до душі з Шойгу" і притягнути його до відповідальності...

Перше враження від того, що відбувається ввечері 23.06.2023: це інформаційний вкид-спецоперація, поширене від імені Пригожина відео з наслідком обстрілу тилових позицій ПВК, який нібито послугував причинами бунту - ісцинуація, постановочне відео, а публікації нібито голосових повідомлень Пригожина-результат злому його сторінок в соцмережах і розміщення згенерованих нейромережею повідомлень імітуючих голос Пригожина.

Версия мятежа ЧВК Вагнер- имитация голоса Пригожина нейросетью
Перше враження від того, що відбувається ввечері 23 червня: сторінки Є. Пригожина зламані та розміщені записи нейромережею, що імітує його голос.

Але вже вночі з'явилися відео у соцмережах від звичайних громадян, що справді щось відбувається, є рух як бойовиків Вагнера, так і ЗС РФ, МВС...

Вранці президент РФ Путін звернувся до росіян з приводу того, що відбувається, і назвав те, що відбувається, "збройним заколотом". Імена не називаючи, назвав його учасників-обдуреними або насильно втягнутими в бунт, закликав громадян РФ "консолідуватися перед лицем небезпеки існуванню держави", порівняв те, що відбувається з подіями 1917 року, коли через більшовицький заколот, Російська імперія зазнала поразки в 1й Світовій війні, після чого настала громадянська війна і зникнення держави...

вночі з 23 на 24 червня з'явилися повідомлення, що колони ПВК Вагнер рухаються у бік Ростова-на-Дону, поліція та ЗС РФ опору бойовикам-вагнерівцям не чинили.
Вдень 24 червня вагнерівці увійшли до Ростова-на-Дону і без бою захопили будівлю МО РФ. Військовослужбовці ЗС РФ, які охороняли будівлю, опір не чинили. Інші групи бунтівників "Вагнер" увійшли до Воронезької та Липетської області РФ.
ЧВК Вагнер взяли в осаду и захватили без сопротивления здание МО РФ в Ростове
Бойовики ПВК Вагнер без опору влади взяли під контроль основні військові частини на шляху прямування, у т.ч. та штаб у Ростові-на-Дону
Пригожин выдвинул требования в штабе МО РФ в Ростове-на-Дону
У штабі МО РФ розташованому в Ростові, Пригожин висунув свої вимоги: видати йому "на суд" міністра оборони Шойгу та начальника штабу Герасимова, інакше погрожував йти далі-на Москву

"Чому нас підтримує країна, тому що ми йшли з маршем справедливості. Ми йшли і не вбили жодного строковика, жодної людини. По нас працювала авіація — гелікоптери, літаки, ми дійшли до Ростова. Без жодного пострілу ми захопили будівлю штабу. На вулиці стоять люди, які розгортають прапори ПВК "Вагнер", - розповів Пригожин.

За його словами, у місцевих магазинах продавці навіть відмовляються брати оплату з "вагнерівців", коли ті скуповуються, бо їм "хочеться зробити щось приємне".

ЗС РФ зробили кілька спроб обстрілу колон техніки Вагнера з вертольотів і артилерії, внаслідок чого вагнерівці відкрили вогонь у відповідь і знищили три вертольоти ВКС РФ, а пізніше літак ІЛ -18


ПВК "Вагнер" збили ІЛ-18 ВКС РФ

Потери ВС РФ и ЧВК Вагнер во время мятежа
Західні експерти розпочали підрахунок втрат під час заколоту з боку МО РФ та ПВК Вагнер

момент обстрілу гелікоптером ВКС РФ нафтобази у Воронезькій області та знищення вертольота силами ПВК Вагнер.

адміни телеграм-каналу пов'язаного з ВКС РФ обурюються з приводу знищеної вагнерівцями авіатехніки
Вагнеровцы убили 18 российских летчиков
Внаслідок дій ПВК Вагнер загинули 13 льотчиків ВКС РФ
ЧВК Вагнер сбили ИЛ-18 ВКС РФ с 8 членами экипажа
Іл-22ВзПУ/(18?) збитий у Воронезькій області військами Вагнера. Це рідкісна бойова машина – дорогий повітряний пункт управління, літаки цього типу пройшли модернізацію у 2021 році. Екіпаж – до 10 осіб. Такі літаки призначені для управління військами, оснащені потужними засобами зв'язку та комунікації, у Росії на озброєнні їх було буквально кілька одиниць.

Після захоплення мільйонного міста Ростов-на-Дону (Ростов), ЧВК рушили у бік Москви, де вже почали готуватися до бойових дій та захисту міста.

Весь час з початку заколоту Пригожин намагався зв'язатися з Путіним, щоб пояснити свою позицію. Але Путін відмовлявся від спілкування, надходили повідомлення нібито він літаком покинув Москву. Природно можемо припустити, що Путін, що панічно боїться змов, був розлючений від того, що відбувається, від бунту проти основ його влади, який влаштував один з його наближених. Це був удар по его і іміджу Путіна- весь світ переконався, що він реально нічого не контролює, а РФ слабка держава, яку нема кому захищати, поки всі боєздатні сили, що залишилися, перебувають на війні в Україні.

І тут у гру вступив посередник - "великий миротворець самопроголошений президент Білорусії А. Лукашенко. Він у телефонній розмові закликав Пригожина припинити заколот і не розпочинати громадянську війну в РФ, не влаштовувати кровопролиття, а в обмін - дав гарантії безпеки, нібито узгоджені з Путіним.

Не дійшовши трохи більше 200 км до м. Москва, Пригожин зупинив рух колон своїх терористів і наказав їм повертатися в пункти розташування.

В результаті угоди за посередництва президента Білорусії Олександра Лукашенка бунт завершився так само швидко, як і з'явився.
Пригожин заявив, що за добу вагнерівці пройшли довгий шлях і зупинилися за 200 кілометрів від Москви. Однак оскільки подальше повстання могло призвести до кровопролиття бійців, він вирішив повернути назад.
За цей час ми не пролили жодної краплі крові наших бійців. Зараз настав той момент, коли кров може пролитися. Тому розуміючи всю відповідальність за те, що буде пролита російська кров з однієї зі сторін, ми розвертаємо свої колони і йдемо у зворотному напрямку до польових таборів, згідно з планом
Після того, як бійці ПВК "Вагнер" почали залишати Ростов-на-Дону ввечері 24.06.2023р., прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що кримінальну справу стосовно Євгена Пригожина буде припинено, а сам він піде до Білорусії.


"Якщо ви запитуєте, яка саме гарантія того, що Пригожин зможе піти до Білорусії, це слово президента Росії", - додав Пєсков.

PS: аналізуючи численні повідомлення про те, що відбувається, виникає одне питання: а де російські поліцейські, які "героїчно" розганяли мирні протести та пікети громадян РФ, били, ґвалтували затриманих у поліцейських дільницях...???


Российские полицейские арестовали блокадницу за пикет против войны в Украине
Минобороны России: 24 июня День сплочённости и единства
Міноборони Росії оголосило 24 червня днем згуртованостей та єдності. Як фото використано фото найманців Вагнера.

Вже після закінчення заколоту, Пригожин заявив, що причинами був намір МО РФ розформувати ПВК, а його бойовиків розподілити за різними підрозділами ЗС РФ - тобто Пригожин втратив би свій бізнес на війні.
У свою чергу, у виступі Путін заявив, що ПВК Вагнер стояло на повному забезпеченні МО РФ.


Президент Володимир Путін на зустрічі з військовими заявив, що в країні завжди з повагою ставилися до бійців та командирів ПВК «Вагнер». За його словами, держава оплачувала діяльність групи і з травня 2022 року до травня 2023 року заплатила ПВК «Вагнер» 86 млрд 262 млн руб.

"Тим часом хочу зазначити, хочу щоб ми теж всі знали про це,утримання усієї групи "Вагнер" повністю забезпечився державою - з міністерства оборони, з державного бюджету. Ми повністю фінансували цю групу", - заявив Путін на зустрічі з військовими у вівторок, 27 червня.

За словами президента РФ, "тільки з травня 2022 року по травень 2023-го на грошове утримання та стимулюючі виплати держава заплатила компанії "Вагнер" 86 млрд 262 млн рублів".

"З них грошове утримання - 70 млрд. 384 млн., стимулюючі виплати - 15 млрд. 877 млн.", - уточнив Путін.

Крім того, за його словами, 110 млрд 179 млн рублів було виділено на страхові виплати.


Брехня Путіна про ЧВК Вагнер з 2019 по 2023 роки
що казав Путін про ЧВК Вагнер в різний час

Російський телепропагандист Дмитро Кисельов у недільній передачі "Вісті тижня" на "Росії-1" навів передбачувану суму виручки компаній Євгена Пригожина за держконтрактами. За його словами, йдеться про 845 млрд. рублів. При цьому Кисельов не вказав на джерело своїх даних.

"Заснована Євгеном Пригожиним приватна військова компанія "Вагнер" у рамках укладених з державою контрактів отримала трохи більше 858 мільярдів рублів. Це під трильйон, – сказав Кисельов. – За іншими контрактами пригожинський холдинг "Конкорд" надав послуг на суму 845 млрд рублів".

На "Росії-1" також не уточнили, за який період було укладено ці держконтракти.