Виберіть свою мову

ЗСУ закінчують підготовку до весняного контрнаступу з метою звільнення окупованих територій України від російської армії. Вище політичне керівництво України звертається до окупантів та їх поплічників - зрадників України з попередженням добровільно покинути Україну, поки ще є така можливість.

03 квітня 2023 року, 404 день повномасштабного вторгнення армії РФ в Україну.

Втрати ЗС РФ за цей час складають приблизно 175160 чоловік

Приблизні втрати армії РФ на 03.04.2023 року

Україна готова до вирішального весняного контрнаступу – The New York Times.
ЗСУ здатні завдати армії РФ серйозних втрат, зробивши її ослабленою військовою силою в Європі з невеликими важелями впливу на переговорах про припинення війни, вважає директор Інституту Маккейна.

МВС сформувало вже вісім бригад, які становитимуть "Гвардію наступу", - розповів міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

НГУ Гвардія наступу сформувала 8 бригад
Гвардія наступу закінчила формування 8 бригад для контрнаступу
Президент В. А. Зеленський запропонував російським окупантам останню можливість
добровільно, живими та неушкодженими покинути територію України

Президент України Зеленський зробив заяву про майбутній контрнаступ ЗСУ, попередивши російське командування: у разі відмови добровільно залишити територію України всіх окупантів буде знищено.

Він відмовився озвучувати подробиці плану військової атаки українських військових, оскільки така інформація може допомогти російській армії підготуватися до наступу ЗСУ.

З ультиматумом Зеленський виступив під час візиту до села Ягідне (Чернігівська область).

«Я не говоритиму про конкретні речі, тому що ми не можемо дати можливість терористам з Росії підготуватися до наших методів і кроків з деокупації, але ми це зробимо, і вони повинні знати це. У них ще є час піти звідти, інакше ми їх знищимо», - наголосив він.

Відвідавши звільнений від росіян навесні минулого року населений пункт, де люди ховалися у підвалах, рятуючись від окупантів, Зеленський побажав Путіну «провести решту свого життя у підвалі з відром замість туалету».

Ще восени 2022 р. Данилов попереджав, що в умовах війни ЗСУ
можуть скористатися своїми правом і увійти на територію РФ
для забезпечення безпеки України

Секретар РНБО України О. Данилов заявив про майбутню деокупацію Криму: "Хочу дохідливо намалювати, поки широкими мазками, як Україна деокупуватиме Крим. Де вони (колаборанти) і подібні їм будуть цілями номер один, щоб назавжди відбити будь-кому бажання навіть дивитися в бік Московії або відкривати рота, коментуючи щось пов'язане з Україною, перед цим не подумавши". При цьому Данилов запропонував своє бачення 12 кроків щодо деокупації Криму:

  1. На громадське обговорення буде винесено питання проекту та місця розташування у Криму пам'ятника “російський військовий корабель…”. З метою економії державних коштів можна використовувати п'єдестал пам'ятника затопленим кораблям у Севастополі.
  2. Крім кримінального переслідування за колабораціонізм та держзраду, розробляється люстраційний механізм персональної оцінки. Цим, зокрема, визначається рівень відповідальності та ступінь залучення конкретних осіб, громадян України, мешканців Криму до підтримки діяльності окупаційних адміністрацій, що передбачає обмеження прав участі у виборах – обирати та бути обраними.
  3. Щодо державних службовців, суддів, прокурорів, працівників правоохоронних органів та інших категорій осіб, які на 2014 рік перебували у штаті органів влади України (МВС, СБУ, МОУ тощо), а після лютого 2014 року працювали в російських окупаційних структурах, українські суди визначать, чи вони підлягають кримінальній відповідальності. Але якщо не підлягають, вони позбавляються державних пенсій, зокрема із забороною подальшого працевлаштування на роботу в держорганах та органах місцевого самоврядування України. "Вовчий квиток" - назавжди. Надання Силам оборони України та слідству важливої інформації щодо національної безпеки може стати підставою для пом'якшення кримінального покарання.
  4. Росія чи інше формування, яке претендуватиме на правонаступництво, забезпечує безумовну та повну видачу всіх підозрюваних у державній зраді та в інших кримінальних злочинах осіб як громадян України, так і громадян Росії, причетних до військових злочинів (міжнародні злочини, які не мають строків давності — геноцид , військові і проти людяності), вчинені на території нашої держави в цілому і зокрема.
  5. Пропагандисти — журналісти, медійні особи та різноманітні експерти, які сприяли окупації, мілітаризації дитячого виховання та розпалюванню ворожнечі проти України, українців, кримських татар та інших національностей — група особливої уваги. Їхні злочини розслідуватимуть українські, а за потреби й міжнародні правоохоронні структури. Законним способом, за вироком суду, буде позбавлено волі, звань, пенсійного забезпечення, майна… Честі та поваги.
  6. Громадяни Російської Федерації, які незаконно приїхали проживати на Кримському півострові після лютого 2014 року, мають негайно залишити територію України у встановлений законом строк.
  7. Угоди, здійснені не за українським законодавством після лютого 2014 року, зокрема щодо нерухомого майна, визнаються нікчемними — закон, який діє вже дев'ять років. Право власності на майно залишається за громадянами України.
  8. Транспортний перехід у місті Керч Автономної Республіки Крим (Кримський міст) демонтується з метою забезпечення повної свободи мореплавства у рамках програми відшкодування збитків.
  9. Реалізується комплексна програма Детоксикація — нейтралізація наслідків багаторічної дії російської пропаганди на суспільну свідомість частини населення півострова. Зокрема, використовуючи досвід застосування дієвих методів денацифікації Німеччини у 1940-х роках, серед яких участь виявлених груп активної підтримки російської окупації у громадських роботах щодо відновлення зруйнованих українських міст, процесів ексгумації та перепоховання жертв російської агресії (для осіб, визнаних винними у таких злочинах) ). Надання максимально широкого доступу до інформації про злочини путінського режиму.
  10. Створення документальної бази фактів російських злочинів проти українських громадян, які чинили опір окупації. Відновлення у правах українських та кримськотатарських активістів.
  11. Негайне звільнення всіх громадян України, кримських татар, українців, які переслідуються РФ за політично мотивованими ознаками з 2014 року з відшкодуванням завданих моральних збитків.
  12. Враховуючи місце і роль ідеології рашизму, системі негативного міфоутворення та переписування історії, так зване "місто російської слави" ("слава" якого, зокрема, полягає в тому, щоб, не вступивши в бій, топити власний флот) перейменовується в "Об'єкт №6”. Верховна Рада України пізніше ухвалює рішення про нову назву міста. Можливо, Ахтіар.

Міністр оборони України також висловився з приводу майбутнього контрнаступу. "Я думаю, ця війна скоро закінчиться. Звичайно, хотілося б, щоб вона і не починалася, але особисто я вірю цього року як у рік перемоги", - Резніков.

Також в інтерв'ю глава Міноборони пояснив, чому не розголошують деталі контрнаступу. За його словами, з українцями намагаються "максимально відверто спілкуватися", але водночас слід розуміти, що ворог за всім уважно стежить і намагається зрозуміти, що на нього чекає.

"Контрнаступ буде, його завдання послабити оборону ворога, у певних місцях її прорвати, використовуючи сучасну техніку. Але точні дати ми не скажемо", - наголосив Резніков. Є багато факторів, наприклад, погодні умови. Тож у Генштабі оберуть оптимальний час.

В Криму російські окупанти готуються до контрнаступу ЗСУ

Україна, найімовірніше, повертатиме півострів військовим шляхом - про це заявила представниця президента у Криму Таміла Ташева.

Ташева вважає, що після спроб окупувати частину Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей стало зрозуміло, що військовий елемент деокупації півострова став ключовим.

«Ми не виключаємо політико-дипломатичний елемент для мінімізації втрат серед цивільного населення і військових та руйнування цивільної інфраструктури, але добре розуміємо, що, швидше за все, звільнення буде військовим шляхом», — сказала Ташева.