Виберіть свою мову

Після нещодавнього невдалого фейку зі "спаленням Корану", де актори, що зображували солдатів ЗСУ, спочатку нарізали сало на Корані, а потім палили Коран, говорили ломаною українською, що видавало фейковість відео і викликало лише сміх над безглуздою мовою, з'явився новий фейк.

російські ЗМІ поширюють фейк про розстріл машини з дівчиною та дитиною за російську мову

Солдат ЗСУ зупиняє автомобіль із дівчиною та дитиною всередині за "порушення правил руху", потім починає ображати дівчину-мусульманку і врешті-решт обстрілює машину з автомата за російську мову, якою говорить "дівчина-жертва"...
З приводу цього фейку можна відзначити нікчемну акторську гру "дівчини за кадром". У сюжеті багато безглуздих деталей, які відразу впадають у вічі і видають постановку того, що відбувається.
Голос зображучий "солдата ЗСУ" цього разу хоча б здатний говорити українською.
Спочатку була образа мусульман з Кораном, тепер приниження мусульманки та російської мови- кремлівським пропагандистам дуже хочеться налаштувати проти ЗСУ і залучити на свій бік ісламських терористів-бойовиків, а також посварити Україну з урядами мусульманських країн, зокрема з Туреччиною.
Як уже сказав, для українців, фейковість відео очевидна- в очі впадає купа дрібних деталей, нестиковок... Хоча для іноземців, росіян, не знайомих із обстановкою в зоні бойових дій, особливостями української мови та менталітету ці деталі будуть непомітні...

Ну й наостанок: вже вдалося встановити місцевість, де було знято цей фейковий, постановочний сюжет-це поблизу м. Донецьк, на підконтрольній російським терористам території.

Експертам вдалося встановити місце зйомки відео та його джерело розповсюдження  (47.9769473, 37.9534718)
ідентифікація місцевості за зображеннями
Відео зі звинуваченнями українців нацизмі  в офіційному акаунті російського МЗС та посольства РФ у Великій Британії
Подія на відео- на території підконтрольній "ДНР"

Для "повноти картини" потрібно ще розшукати людину (дівчину) на ім'я Мустафаєва Аїда Сапферівна, яка нібито стала "жертвою свавілля", щоб з'ясувати "подробиці події"...

Можливо, такої людини в природі не існує, хоча не виключено, що це була реальна людина, якої давно немає в живих, як і сотень тисяч інших громадян України, які загинули від навали путінської орди, а документи перебувають у російських окупантів, як і її майно. .. У такому разі, рашисти ще й у її вбивстві (зникненні) звинуватить ЗСУ.

Адміністратори каналу OSINT Flow, присвяченого розвідці на основі відкритих даних, з'ясували, що відео знімали в районі тимчасово окупованого міста Донецьк, куди ще не дійшла українська армія.

OSINT-дослідникам з проекту GeoConfirmed вдалося знайти ймовірне місце зйомки завдяки опорам ЛЕП, які видно на перших секундах відео, а також формою дерев і кущів, що потрапили в кадр. Вони припустили, що ролик знятий у Макіївці — це місто на Донеччині, яке межує з Донецьком і з 2014 року контролюється російськими військами.

Після цього підписник проросійського телеграм-каналу Moscow calling (як стверджується, він із Донецька) з'їздив до знайденого місця і зробив знімок, на якому видно дерева, які потрапили до кадру відеореєстратора. Інші незалежні дослідники також підтвердили геолокацію зйомки. Недавні супутникові знімки, на яких видно об'єкти, що потрапили в кадр, також опосередковано вказують на те, що координати визначені правильно.

Місце зйомки, яке вдалося виявити дослідникам, знаходиться приблизно за 30 кілометрів від лінії фронту в районі, де йдуть напружені бої (у тому числі, наприклад, за Авдіївку та Мар'їнку).

До того ж про те, що відео знімали під Донецьком, повідомили самі пропагандисти у своїх телеграм-каналах.

Один із найпопулярніших проросійських телеграм-каналів «Рибар» (у нього більше мільйона передплатників) через деякий час після публікації ролика додав у пост коротку позначку: «відео виявилося фейком». В оригінальному пості «Рибаря» було написано, що ролик говорить про «ставлення ЗСУ до тих, кого державна українська ідеологія фактично вважає людьми другого ґатунку», а Україна «несе загрозу для Росії».

Телеграм-канал «ZАПИСКИ VЕТЕРАНА» (понад 300 тисяч передплатників) також визнав, що відео — це фейк, у якому «наші криво вправляються». «У проведенні подібних інформаційних операцій нашим ще вчитися та вчитись», — робить висновок автор.

Незабаром після того, як OSINT-розслідувачі визначили місце зйомки, офіційний обліковий запис російського МЗС у твіттері видалив пост з відео, але ніяк не прокоментував це рішення. Акаунт російського посольства у Великій Британії на момент написання статті не видалив пост з відео і ніяк не прокоментував його, хоча користувачі в коментарях до запису масово вказують на те, що ролик — це постановка.

PS: очевидні "ляпи" на відео: дівчина з дитиною розгулює в зоні бойових дій, начебто по парку; її реакція не природна, явно переграє; хрест на машині – німецький хрест, а не хрест ЗСУ; жовта смужка-розпізнавальний знак на рукаві ЗСУ зараз уже не використовують; відеореєстратори в Україні заборонені на період воєнного стану; запис звуку в салоні високої якості, при цьому зняти,  те що відбувається, "жертва" не намагалася... Занадто багато пафосу і бездарна гра "акторів". Крім цього, є всі ознаки того, що на відео звук накладено і жодної дитини в машині немає.