Виберіть свою мову

10 жовтня 2023 року ЗС РФ розпочали масштабний наступ на Авдіївку Донецької області. На фоні поразок, російським військовим потрібна була хоч якась перемога - і вони разраховували отримати цю перемогу в Авдіївці, яку весь час з 2014 року вони ніяк не могли захопити. На захоплення Авдіївки були кинуті значні ресурси, а в російських ЗМІ відразу почалась піар компанія, про "близьку перемогу", але оптимізм росіян швидко покинув, коли вони наткнулись на достойний опір і почали нести значні втрати.

Повідомлення російських ЗМІ про "успіхи армії РФ" в Авдіївці різняться з дійсністю.

10 жовтня 2023 року ЗС РФ розпочали масований наступ на м. Авдіївка Донецької області України. У бій кинуто значні ресурси - три батальйони МО РФ при прикритті артилерії та авіації, які буквально стирають з лиця Землі місто. У хід ідуть навіть фосфорні заряди.

Російські ЗМІ описують наступ, як такий, якому історія не знає аналогів з часів закінчення 2-ї Світової війни, і хваляються "успіхами" армії РФ.

Тільки насправді все виглядає зовсім інакше - російські війська мають певні успіхи, ЗСУ несуть втрати, але при цьому тримають оборону, завдаючи величезної шкоди техніці та живій силі армії РФ.

Відео з поля бою очима БПЛА ВСУ:

Спікер Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов стверджує, що Сили оборони України знали про підготовку російської армії до наступу на Авдіївку і були готові до цього.

В ISW зробили припущення, що наступ у районі Авдіївки потрібний ЗС РФ, щоб скувати українські сили.
"Гіпотетичне захоплення Авдіївки не відкриє нових шляхів для наступу на решту території Донецької області"

ЗС РФ кинуло в атаку з метою оточення та захоплення Авдіївки два ударні угруповання, авіацію. До того  ж різна. Навіть Мі-28 літав, не говорячи про СУ-шки. Відразу ЗС РФ заглибилися з боку Красногорського приблизно на кілометр, з боку Північного - і того менше. Втратили техніку та піхоту, при цьому втрати серед ЗСУ значні. Потім, втративши наступальний потенціал, обидві групи розбрелись по окрузі, зайняли кілька нових позицій. Наразі тривають бої у Північному та на підходах. Степове та Бердичі під контролем ЗСУ. Російські війська все ще намагаються перейти залізничної колії. Поки що безуспішно.

Карта бойових дій в Авдіївському напрямку за даними ISW (Інститут Вивчення Війни, США)

Ще одне відео з БПЛА ЗСУ, які завдають ударів по колонах техніки ЗС РФ, які атакують Авдіївку:

Цей наступ дорого обходиться російським військам- вони зазнають великих втрат, так за даними ГШ ЗСУ, армія РФ втратила (приблизно):

10.10.23 - 820 осіб, 34 танки, 91 бронетранспортер, 18 артустановок та 1 літак СУ-25;

11.10.23 -990 осіб, 42 танки, 44 бронетранспортери, 32 артустановки;

12.10.23-1030 осіб, 26 танків, 49 бронетранспортерів, 44 артустановки.

Приблизні втрати армії РФ на 13.10.2023 за оцінками ГШ МО України - близько 285 920 осіб (убиті, поранені, зниклі безвісти і полонені)

ЗС РФ застосували фосфорні боєприпаси по Авдіївці:

Авдіївський Коксохімічний завод, який давав роботу більшій частині місцевого населення та прибуток до бюджету, знищено внаслідок бойових дій...

З абсолютно цілого міста Донецька жителі сьогодні спостерігали за Авдіївським Коксохімічним заводом, що догоряє. Колись це було одним із найуспішніших важких підприємств регіону. Тепер його, як і міста Авдіївка, не існує. Росія знищила їх. А донеччани, виглядаючи з цілих будинків з видом на цілі дахи, будівлі де живуть їхні живі родичі та друзі ввечері включать телевізор, який розповість їм, як злі Бандери бомбять їх вдень і вночі. Ще раз: все місто Донецьк від лінії фронту на відстані польоту снаряда ствольної артилерії. Якби українці хотіли - там У ПЕРШИЙ Ж РІК ВІЙНИ у 2014 році не залишилося б ЖОДНОЇ будівлі. Жодного заводу. Жодної школи- Як зараз у містах Донбасу, знищених Росією…

Перша реакцією російських пропагандистів початку штурму Авдіївки армією РФ було захоплення, вони були впевнені у швидкій перемозі. Але їх настрій також швидко змінився – волонтери стали шукати мішки для трупів та продукти для поранених, якими були завалені всі шпиталі:

російські блогери та волонтери пишуть, що потрібно "багато мішків для трупів"
російські блогери передрікали швидке захоплення Авдіївки та знищення її захисників ЗСУ
Настрої пропагандистів швидко змінилися- вони почали писати про великі втрати ЗС РФ і незначні успіхи
Наступ МО РФ на Авдіївку пішло не за планом
Підбита техніка армії РФ, Авдіївка, БТР-50
Російські війська зазнали великих втрат у техніці та живій силі під Авдіївкою. Підбитий БТР-50
Російські блогери визнають, що армія РФ "уперлася" і просуватися далі у напрямку Авдіївки не може
Армія РФ кілька днів безуспішно штурмує Авдіївку, зазнаючи великі втрати- і російська влада вирішила заборонити ЗМІ, своїм військовим кореспондентам висвітлювати цю тему. До росіян приходить розуміння, що операція із захоплення Авдіївки може завершитися, не досягнувши успіху через великі втрати.

Відео з БПЛА ЗСУ: російський солдат, отримавши поранення від скинутої гранати, вирішив припинити свої муки в очікуванні неминучої смерті, і наклав на себе руки, підірвавшись на гранаті:

Росіянам не вистачає лікарів, шпиталі переповнені пораненими:

втрати армії РФ на 14.10.2023-близько 286890 осіб

За 13 жовтня російські війська втратили близько 970 осіб, 9 танків. Втративши значні ресурси з перших днів безуспішного наступу, російські війська знизили інтенсивність наступу, а президент РФ В.В. Путін заявив, що "російські війська під Авдіївкою ведуть активну оборону".

За 15 жовтня втрати армії РФ +860 осіб, 17 танків, 23 бронетранспортери, 44 артсистеми, по 1 літаку та гелікоптеру.

Потери армии РФ на 17.10.2023- около 289430 человек
Втрати армії РФ на 17.10.2023 - близько 289430 осіб

За 16 жовтня ЗС РФ втратили близько 800 осіб, 14 танків, 20 бронетранспортерів та 26 артсистем.

Авдіївський напрямок російська піхота під обстрілом ЗСУ:

А от враження безпосередніх учасників штурму Авдіївки- бояться вилізти з бліндажу:

  

 

З тувинської гірсько-штурмової бригади, що воює під Авдіївкою, в роті залишилося лише 12 чоловік і комбат пообіцяв їм, що вони там загинуть:

Великі втрати в тувинській гірсько-штурмовій бригаді ЗС РФ, що воюють під Авдіївкою
В тувинскій гірсько-штрурмовій бригаді великі втрати, в роті лишилось 12 чоловік