Виберіть свою мову

14 лютого 2024 прес-служба ГШ ЗСУ повідомила про враження Великого Десантного Корабля "Цезар Куніков" ЧФ РФ поблизу тимчасово окупованої Алупки.

14 лютого 2024 року Головне управління розвідки (ГУР) у взаємодії з усіма складовими Сил безпеки і оборони України знищили великий десантний корабель (ВДК) "Цезарь Куніков" Чорноморського флоту РФ. Успішну місію здійснили спецпризначенці "Групи 13" ГУР МО України.

Реалізація спецоперації стала можливою за підтримки платформи United24. Ворожий корабель атакували ударними морськими дронами "Magura V5" біля берегів тимчасово окупованого Криму неподалік міста Алупка.

 У підсумку ВДК "Цезарь Куніков" отримав критичні пробоїни по лівому борту і почав тонути. Символічно, що російський офіцер, чиїм іменем назвали корабель, був убитий рівно 81 рік тому.

 Великий десантний корабель "Цезарь Куніков" проекту 775 ― одне із найновіших російських суден. Міг вміщати 87 членів екіпажу на борту. Використовувався російськими військами під час воєн проти Грузії, Сирії та України.

Пошуково-рятувальна операція окупантів успіху не мала.

На борту знищеного "Цезаря Кунікова" могли бути 87 російських моряків

"Станом на зараз верифікованої інформації щодо цього немає, маємо лише інформацію, що пошукова операція успіхом не завершилася"

— заявив речник ВМС Дмитро Плетенчук.

ЗСУ підбили ВДК Цезар Куніков
Повідомлення ГШ ЗСУ про враження ВДК Цезар Куніков

Великий десантний корабель "Цезар Куніков" ЧФ РФ отримав критичні пошкодження і затонув.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков відмовився коментувати повідомлення про удар ЗСУ по великому десантному кораблю "Цезар Куніков" у Чорному морі.

"Це все-таки безпосередньо пов'язане з перебігом спецоперації. Відповідно, виключно прерогатива Міністерства оборони"

– сказав Пєсков. Він запропонував орієнтуватися на повідомлення від оборонного відомства та зазначив, що не може нічого сказати з цього приводу.

Міноборони Росії на момент публікації новини не коментує повідомлення про знищення ВДК. Раніше відомство повідомило, що над акваторією Чорного моря було перехоплено шість безпілотників.

Відео з вірогідного місця потоплення опублікував телеграм-канал "Кримський вітер": На ньому видно сліди вибуху та рятувальні човни:

Телеграм-канал "Два майори" пише, що атака сталася біля селища Кацівелі на південному березі анексованого Криму, весь екіпаж живий. Проте "Кримський вітер" публікує фотографії, на яких над місцем аварії літає гелікоптер – це може вказувати на рятувальну операцію.

За даними української сторони, "Цезар Куніков" атакований вдруге за час повномасштабної війни. Вперше його підбили 24 березня 2023 року, коли ВМС України ракетним ударом вивели з ладу ВДК "Орськ".

Станом на 14.02.2024р. (721 день повномасштабного вторгнення РФ в Україну) втрати ЗС РФ приблизно 398140 осіб, +1060 за добу, що минула.

Втрати армії РФ на 14.02.2024- 398140 осіб
Статистика втрат ЗС РФ на 14.02.2024 (за данними ГШ ЗСУ): 398140 осіб

Реакція росіян на загибель ВДК "Цезарь Куніков"
Схоже загибель корабля росіян не дуже засмучує, кажуть: "все-одно користі від нього ніякої-не дуже він і нам був потрібен"... 🤣
Підводний ЧФ РФ поповнився ще одним судном: ВДК "Цезар Куніков"
Підводний ЧФ РФ поповнився ще одним судном: ВДК "Цезар Куніков"

За версією росіян, не обійшлося звичайно без втручання і підступів Заходу та зокрема США:

За твердженнями кремлівської пропаганди, катерами-камікадзе управління здійснювалось за допомогою американського БПЛА