Виберіть свою мову

В ООН підтвердили, що ракетний удар по селу Гроза на Харківщині 5 жовтня завдала російська армія, а всі 59 жертв були цивільними особами.
Раніше постпред Росії в ООН Василя Небензя заявляв, що в момент удару в кафе перебували "багато неонацистів"

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) підтвердили, що ракетний удар по селу Гроза на Харківщині п'ятого жовтня завдала російська армія, а всі 59 жертв були цивільними особами. Про це говориться в опублікованій організацією доповіді.

У УВКПЛ є достатні підстави вважати, що вибух у кафе був викликаний ракетним ударом Збройних сил Російської Федерації, зазначається у доповіді.

"Вибух стався на території, яка контролюється Україною, приблизно за 50 кілометрів від лінії фронту. <...> Аналіз ступеня пошкоджень та залишків зброї, знайдених на місці події, також свідчить про те, що вибух, ймовірно, був викликаний ракетою "Іскандер ", високоточною керованою балістичною ракетою малої дальності, що виробляється Російською Федерацією та широко використовується Збройними силами Російської Федерації в атаках на Україну", – стверджується у доповіді ООН.

В УВКПЛ також зазначили, що час нападу, застосування високоточної керованої зброї та подальші затвердження представників російської влади, що поминки були законною військовою метою, "переконливо свідчать про те, що внаслідок удару було вражено заплановану ціль".

Ще одним доказом на користь цієї версії в УВКПЛ вважають те, що ракети "Іскандер" перебувають на озброєнні армії РФ, а Україна таких комплексів і боєприпасів немає.

Тим часом постпред Росії в ООН Василя Небензя заявляв, що в момент удару по кафе в селі Гроза там знаходилося "багато неонацистів". Він також стверджував, що на фото з місця трагедії, які були опубліковані в соцмережах відразу після атаки, "майже всі тіла належать чоловікам призовного віку".

Його слова спростував голова Слідчого управління поліції Харківської області Сергій Болвінов. Він заявив, що Андрій Козир, тіло якого було перепоховано в селі Гроза, не був високопоставленим військовим. "Він не займав високе становище у ЗСУ. Він був місцевим жителем і загинув біля Попасної (Донецька область)"

Доповідь ООН PDF